De Journey Methode

De Journey methode is een eenvoudige en krachtige methode en draagt bij aan je algehele welzijn.

Sommige ervaringen in je leven zijn niet goed verwerkt. Herinneringen en onderdrukte emoties worden vastgehouden in het lichaam. Hetgeen uiteindelijk zelfs kan leiden tot emotionele en zelfs fysieke problemen. Door met deze methode te werken, ben je in staat om mentale, emotionele en fysieke blokkades op te ruimen. Het helpt dus je oude pijn los te laten.

Werken met de Journey methode is geschikt voor iedereen vanaf vijf jaar en die inzicht wil in thema’s en diepgewortelde patronen in zijn of haar leven. Denk aan emotionele gebeurtenissen, trauma’s, fysieke pijn, gedragspatronen, relaties, stress, fobieën, burn-out, depressie en nog veel meer.

De Journey methode is ontwikkeld door Brandon Bays en is gebaseerd op wetenschappelijk inzicht. Voor meer informatie, kun je altijd een Journey Practitioner raadplegen.

Het verhaal van Brandon Bays

Brandon Bays is de grondlegger van The Journey. Zij ontwikkelde de methode nadat bij haar een tumor ter grootte van een voetbal was geconstateerd. Deze diagnose stimuleerde haar om diep in haar ziel te duiken en haar leven nauwgezet onder de loep te nemen. Zeven weken later was ze genezen: zonder medicijnen, zonder operatie. Het was haar gelukt door het oplossen van emotionele blokkades. Haar genezingsproces is haar eigen Journey proces geweest en de basis van het huidige Journey-werk.

Brandon Bays reist de hele wereld door om overal zeer gewilde workshops en seminars te geven die deelnemers in staat stellen diepe trauma’s en emotionele bagage los te laten. De eenvoudige en krachtige aanpak die Brandon ontwikkelde na haar eigen genezing, wordt wereldwijd gebruikt in scholen, ziekenhuizen, verslavingscentra, kerkgenootschappen, door psychologen, artsen en door heel veel andere mensen.

Achtergrond

Emoties zijn sneller dan gedachten. Ze zijn onzichtbaar en voelbaar aanwezig. Soms subtiel, soms heftig als een onweersbui. Ze zijn van ons gezicht af te lezen. Of herkenbaar in onze manier van bewegen. Ze maken dat we kunnen genieten, plezier hebben en ons ellendig voelen. Door ze toe te laten kunnen we het leven volledig ervaren.


Wat zijn emoties?

Emotie is energie in beweging. Het is een product van een samenwerking tussen de hersenen en het lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat ze wezenlijk verschillen van gedachtes, die alleen uit de hersenen voortkomen.
Emoties beïnvloeden het autonome zenuwstelstel. Zo kan opgekropte woede of stress leiden tot een hoge bloeddruk of hartaanval. Verschillende emoties leiden tot het sturen van verschillende boodschappen via het zenuwstelsel naar het hart, gezicht en de rest van het lichaam. Soms zelfs tegengestelde boodschappen. Dit kost ons veel energie en belemmert ons denken.

Hoe met emoties om te gaan?

De meeste baby’s hebben nog geen rem op het voelen van emoties. Het ene moment huilen ze of zijn ze driftig. Het volgende moment lachen ze weer of spelen verder alsof er niets is gebeurd.
Door emoties er te laten zijn en ervaren blijft de energie in het lichaam stromen. Het onderdrukken van emoties kun je herkennen aan bijv. het hebben van last van je maag of gespannenheid. Soms blokkeert dit ons om helder te denken. Zo kunnen we als we boos zijn dingen zeggen waar we later spijt van hebben.


De Journey-methode leert mensen mee te bewegen op de golven van hun emoties. Hierdoor worden ze er niet door overspoeld of omver geworpen. Naarmate je dit beter kunt voel je je beter en heb je meer zelfvertrouwen. Je kunt het leven meer zien als een avontuur, een spel.


Emoties en het functioneren van de hersenen


Globaal bestaan onze hersenen uit drie delen:

De hersenstam of reptielenbrein herbergt onze reflexen en instincten om te overleven. De responsen die aanzetten tot voortplanting, vechten of vluchten, de regulering van temperatuur, ademhaling, hormonen en hartritme en het voelen van honger en dorst zodat we op tijd eten en drinken.

De kleine hersenen kijken terug op en trekken lering uit oude ervaringen. Ze zorgen ervoor dat we ons territorium verdedigen en sociale banden aan kunnen gaan. Hier zetelen gevoelens van angst, woede, moederliefde en jaloezie.

De grote hersenen focussen op de toekomst en geven de mogelijkheid gedrag adequaat te kiezen o.a. door zelfreflectie. Hier zetelt ons probleemoplossend vermogen en het bewustzijn van gedachten en emoties.

Deze drie delen werken voortdurend samen. Echter niet altijd in harmonie. Soms laten we ons teveel leiden door één deel en reageren dan impulsief of vanuit onbeheerste emoties. Als het 2e en 3e deel niet samenwerken, kan het zijn dat we niet eens weten wat we voelen. Terwijl de gevoelens wel ons handelen, denken en nemen van beslissingen beïnvloeden. Als we te veel ons 3e deel gebruiken (situaties analyseren, willen verklaren en begrijpen) kunnen we verstrikt raken in gedachtes. Wat kan leiden tot extreme bezorgdheid, spanning en angst.

Om adequaat te handelen en beslissingen te nemen heeft het 3e deel de gevoelens van het 2e deel nodig. Door logica en gevoelens te combineren, kunnen we gevoelens van anderen herkennen en ons gedrag daarop afstemmen. Een vaardigheid die van wezenlijk belang is om vrienden te maken en te houden.


Emotionele herinneringen

Herinneringen worden opgeslagen in een deel van het 2e brein en kunnen er toe leiden dat we soms automatisch reageren. Onze ogen zien iets dat lijkt op iets wat in het verleden is gebeurd en er treedt een reactiepatroon in werking. Het 3e brein krijgt niet de kans om het verschil tussen beide situaties waar te nemen. Dit kan leiden tot fobieën en vooroordelen, omdat bijv. één nare ervaring met een hond wordt gegeneraliseerd naar alle honden.

In de Journey-methode kunnen oude herinneringen naar boven komen, die je gedrag onbewust bepalen. Door ze opnieuw te beleven en de emoties die toen niet gevoeld konden worden alsnog te ervaren, wordt de ruimte gecreëerd waarin een nieuw, gezond reactiepatroon kan ontstaan.